Pelgrimstocht

//Pelgrimstocht

Wie ben ik, wie ben jij? Wat geeft mij betekenis en vervulling? Wat beroerd of inspireert mij? Waar raak ik van verwonderd?

 

De routine van alledag

We zijn zo vastgeketend aan onze gewoonten, sociale contacten, bezigheden en bezittingen dat het lastig is om nog te weten wie we zijn en wat ons vervult. Je identificeert je met wat voor werk je doet, met de waarden en normen die er heersen in je vriendengroep en familie en met je bezittingen. Of beter gezegd, je identificeert je met de dingen die je dagelijks doet, denkt en bezit in je vertrouwde structuren en patronen van alledag.

Hoe kun je jezelf kennen te midden van al die verplichtingen en continu beïnvloedende factoren waaraan je zo gehecht bent geraakt. Gehechtheden bieden steun en zekerheid, maar kunnen uiteindelijk verstikkend werken.

Jij, je innerlijke zelf heeft ruimte, leegte en onthechting nodig om te voelen wie je bent. Een volledig nieuwe omgeving waar gaan verleidingen zijn en waar jij in alle rust kunt bezinnen bied die ruimte. Die leegte waarin je jezelf tegenkomt. Kom los van het alledaagse, de routine, het automatisch gedrag.

Het is lastig en moeilijk om de leegte, het onbekende te aanvaarden. Je verliest even of voor langere tijd al je vertrouwlijkheden.

 

Innerlijke vreugde

Ben jij moedig genoeg om jezelf te zijn in volledige innerlijke naaktheid? Ben jij dapper genoeg om je angsten en onzekerheden voorbij te gaan?

Verwondering, vreugde, intuïtie en inspiratie zijn gevoelens die ruimte nodig hebben. Het zijn gevoelens die iets zeggen over je innerlijk. Helaas, door alle drukte van alledag en de continu sociale en commerciële beïnvloeding wordt je opgeslokt. We verliezen onszelf in een kettingreactie van behoeftebevrediging en lichamelijke verzadiging. Het is een vlucht om niet onze angsten en onzekerheden te hoeven zien.

 

De pelgrimstocht

Wat ligt er achter die façade? Achter het geconditioneerde gedrag? De pelgrimstocht bied je de ruimte om jezelf te leren kennen. De pelgrim gaat op pad zonder bezittingen, zonder telefoon, zonder statussymbolen, zonder merkkleding en zonder (bekende) mensen.

De pelgrim zoekt zichzelf in de voor hem/haar volledig onbekende omgeving. Hij/zij voltooid vele dagen achter elkaar hetzelfde ritueel, handeling. Langzaam vallen alle routine gedragingen, gedachten en gevoelens weg. Op die manier doven alle bekendheden uit.

De eerste obstakels zijn lichamelijk ongemak en geestelijke verveling. De pelgrim overwint deze door zijn/haar aandacht te richten op een eentonige en steeds herhalende handeling. Lichamelijke verlangens en ongemak, geestelijke verveling, angst en eenzaamheid zijn ontberingen die de pelgrim weerstaat om vervolgens de vruchten van de tocht te plukken.

Waar ga jij heen? Wat is een pelgrimstocht voor jou?

 

 

By |2019-01-06T19:15:25+00:00november 4th, 2018|Bewust leven tips|0 Comments

Leave A Comment