Start met deze 8 juiste handelingen

//Start met deze 8 juiste handelingen

Het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen als je juist wilt handelen. In deze blog geef ik je een overzicht van 8 juiste handelingen om mee te starten. Het zijn handelingen die moeite kosten om te doen of juist niet te doen. Probeer vol te houden, want hoe langer je volhoudt hoe makkelijker het wordt. De handelingen of handelingen die je juist niet moet doen in deze blog zullen je morele en emotionele ontwikkeling stimuleren, vergroot je bewustwording en leert hoe je bewust en ethisch kan leven. De handelingen dragen dus bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar tegelijk ook aan het vergroten van het welzijn van alles wat leeft!

1. Gebruik geen drugs en alcohol

We weten allemaal dat het gebruik van drugs en alcohol, ofwel genotsmiddelen slecht is. Het is slecht voor je gezondheid en je draagt bij aan criminaliteit bij het kopen van illegale drugs. Toch wordt er in Nederland heel veel drugs geproduceerd, verkocht, gekocht en ook gebruikt. Het lijkt genormaliseerd te worden. Dit is een zeer slechte zaak en leidt tot collectieve en grootschalige verharding, on-sensitiviteit en onbewust leven van mensen. Gebruik, koop, verkoop of produceer dus geen drugs. Spreek je hier ook over uit. Er dient een tegenwicht te komen voor de normalisatie ervan. Het gebruik van alcohol is uiteraard niet illegaal. Toch draagt het drinken van alcohol bij aan een on-sensitief en onbewust leven. Wanneer je alcohol drinkt kan je je bijvoorbeeld moeilijker inleven in een ander en wordt je juist meer gericht op je eigen behoeften. Je gaat daardoor sneller over de grenzen van een ander, maar ook over je eigen grenzen. Tegelijkertijd wordt je ontremd in je gedrag juist nu je gedrag meer dan zonder alcohol wordt gestuurd door je behoeften. Daarnaast kom je met alcohol ook niet in een slaap waarin je ‘echt’ uitrust. Daarom is het belangrijk om te minderen met alcohol. Ik zou zeggen liefst helemaal niet, maar als je het niet kan laten, maximaal 1 keer per week tot 3 glazen.

 

2. Recycle je oude spullen

We leven in een consumptiemaatschappij waarbij we een overvloed hebben aan artikelen die we constant willen vernieuwen. Het is belangrijk dat je je oude batterijen, apparaten en mobiele telefoons weg brengt om te recyclen, maar daar blijft het niet bij. Tot dit punt behoort ook dat je zelf spullen hergebruikt. Denk aan de plastic zag van het brood die je spaart en gebruikt als zakje voor andere spullen. Of knip de broekspijpen van die oude broek door zodat je die weer kan dragen als korte broek. Heb je meerdere kleren die je weg wilt doen? Wees creatief en knip en naai er een nieuw kledingstuk van. Neem geen nieuwe mobiel als je oude nog werkt, koop geen nieuwe tv als je oude nog werkt. Dit geld eigenlijk voor alles. We blijven maar dingen kopen terwijl onze oude spullen nog prima werken. Bij dit punt behoort ook dat je minder gaat kopen. Het is de bedoeling dat ‘het kopen van spullen’ en noodzaak wordt en niet een hobby of een leuk uitje. Probeer daarom een andere vrijetijdsinvulling te vinden die meer gericht is op bezinning, natuurbehoud en vreugde.

 

3. Plant een boom

De bossen in de wereld nemen in rap tempo af. Wij hebben daar allemaal een aandeel in, daarom is het belangrijk om wat terug te doen voor moeder aarde. Bomen groeien langzaam, maar blijven lang leven. Er leven dieren in bomen en bomen geven zuurstof. Bomen zijn erg belangrijk voor alles wat leeft op aarde. Het is dus een kwalijke zaak dat er zo makkelijk hele gebieden worden ontbost. Om een tegenwicht te creëren zouden we massaal bomen moeten terug planten. Tot dit punt hoort dan ook dat je een boom plant of laat planten in een gebied dat beschermd is, zodat de boom kan uitgroeien.

 

4. Eet minder vlees/vis

Een lastig thema is het eten van vlees en vis. Heeft de mens dat nou echt nodig of niet? Is het moreel of ethisch verantwoord om vlees en vis te eten? Het eten van vlees is niet meer moreel of ethisch verantwoord. En voor onze gezondheid hebben we het ook niet meer nodig, omdat er genoeg alternatieve zijn om de benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ik zelf slik bijvoorbeeld vitamine b12 bij en eet regelmatig vleesvervangers waarin allerlei vitaminen en mineralen voor vegetariërs zijn toegevoegd. Hoe dan ook is het eten van vlees en vis elke dag helemaal niet nodig en zelfs slecht voor je gezondheid. Probeer daarom in ieder geval te minderen met het eten van vlees en vis. Eet in plaats daarvan bijvoorbeeld een vleesvervanger. Je kan bijvoorbeeld langzaam afbouwen met vlees en vis eten. Van 5 dagen per week ga je naar 4 en dan naar 3 dagen per week. Koop ook alleen biologisch vlees en vis dat van duurzame visserij afkomstig is.

 

5. Wees duurzaam

Probeer alleen duurzame en fair trade producten en artikelen te kopen. Wanneer je kleding koopt wat gemaakt is in arme landen is de kans groot dat je bijdraagt aan moderne slavernij, oneerlijke arbeidsvoorwaarden en onderbetaling van medewerkers. Het is dus belangrijk om heel bewust je producten, kleding en spullen te kopen. Verdiep je in het merk, de organisatie en het productieproces.

 

6. Geef complimentjes

Geef elke dag aan minstens één persoon een gemeend complimentje. Dit is een belangrijke handeling om meer bewust te worden. Je leer namelijk je focus te zetten op anderen in plaats van op jezelf. Daarnaast leer je ook waardering geven aan een ander. Dit kan bij het begin onwennig zijn, we zijn het niet meer gewend om complimentjes te geven, toch is het heel belangrijk. Mensen die een compliment krijgen voelen zich erkend en gezien, mensen die een compliment geven leren een ander te zien in zijn/haar goede kwaliteiten en kanten.

 

7. Seks met liefde

Seks is ook een lastig thema, net zoals het eten van vlees en vis. Het zijn namelijk handelingen die ons verzadiging en genot geven op lichamelijk niveau, maar tegelijkertijd verdoofd het ons geestelijke bewustwording. Ik heb zelf lange tijd celibatair geleefd, wat inhoud dat ik geen seks had. Niet alleen werd mijn seksualiteit gezuiverd (minder tot geen behoefte aan lustige seks en meer behoefte aan verbindende liefdevolle kwetsbare seks), maar ook werd mijn geest rustiger, werd ik sensitiever, mijn meditaties werden nog dieper en haalde ik meer vreugde uit het leven. Na deze periode kon ik ook liefdevollere seks hebben die niet alleen op lichamelijk niveau verzadigde.

Lustige seks vs seks met liefde

Je hoeft niet helemaal geen seks meer te hebben. Ik heb gemerkt dat seks ook een heel mooie manier kan zijn om een diepe verbinding met je partner te ervaren en samen naar een lichamelijke ontlading toe te werken. Echter is het belangrijk dat je bij seks niet alleen je lichaam geeft, maar ook je liefde, je ziel, je gevoel. Dit is heel kwetsbaar en voor vele toch ook eng. Het gevaar is dat je je binnenste afsluit van je lichaam, wat uiteraard zeer schadelijk is. Daarom noem ik het ‘seks met liefde’. Wanneer je je partner echt leuk vind, geef je niet alleen je lichaam, maar gebruik je je lichaam om tot een diepere verbinding te komen met elkaar. Die verbinding ontstaat vanuit sensitiviteit en kwetsbaarheid voor elkaar.

Bij lustige seks neem je het lichaam van de ander voor je eigen genot, zonder ‘echt’ bewust te zijn van je sekspartner. Lustige seks is nauw verbonden met agressie en agressie betekent per definitie dat je geen verbinding kan ervaren. Lustige seks is dus enkel het gebruiken van elkaars lichaam voor het eigen genot. En wanneer er geen toestemming is gegeven word het misbruik. Liefdevolle seks is een kwetsbare seksuele interactie op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Men gebruikt elkaar niet, maar interacteert, het is een continu wederzijds aanvoelen en afstemmen.

Werk aan liefdevolle seks

Probeer dus langzaam toe te werken naar meer liefdevolle seks. Lust kan natuurlijk de vlam zijn in dit liefdespel, maar laat je niet alleen leiden door lust. Ik wil hier benadrukken dat het gaan naar prostituees en het hebben van one night stands dus niet past in het beeld van ‘seks met liefde’. Heb je voortdurend seks vanuit enkel lust? Dan is het goed om na te denken waarvoor je vlucht? Welke gevoelens je probeert te onderdrukken? Lustige seks is namelijk één van de beste manieren om nare en pijnlijke gevoelens te onderdrukken.

 

8. Vlieg minder

Tot slot is het de bedoeling dat je minder of helemaal niet meer met de vliegtuig gaat. Het lijkt alsof we in Nederland verslaafd zijn geraakt aan het op vakantie gaan. In de pauzes en op feestjes gaat het vaak over waar je op vakantie bent geweest. Het lijkt zelfs een soort van status symbool. Toch wil ik benadrukken dat vliegreizen zeer schadelijk zijn voor het milieu en het is daarom niet ethisch verantwoord. In een bewust leven waarin je leert om niet enkel te doen wat je zelf behoeft en verlangt is het niet meer verantwoord om vliegreizen te maken. Jouw persoonlijke behoeftes en verlangens wegen in een bewust en ethisch leven niet op tegen de milieu vervuiling die gepaard gaan met vliegreizen. Wees innovatief en creatief, zoek andere manieren om te ontspannen in de buurt, of ga met de train, fiets of wandelen.

By |2019-01-06T17:23:41+00:00september 24th, 2018|Bewust leven tips|0 Comments

Leave A Comment